Reklama
 
Blog | Petr Suchánek

Jsme na jedné lodi a s námi i Rómové.

Jsme lidé. Všichni jsme živé, lidské, milující bytosti a vůbec nechápu vznik slova Rómové, nebo cikání. Jsou to lidi a nějaké selektování, nebo rozlišování nás jen rozděluje.

Pochopil bych, kdyby se tak nazývala jen jejich komunita, tak jako český svaz rybářů apod. Jde-li po cestě člen rybářské svazu, nemluvíme o něm jako o Rybákovi, ale mluvíme o něm, jako o jednom pánovi, který prošel.

Jednou po firemní akci, jsme si to namířili na jednu místní diskotéku a chtěli jsme si zablbnout. Bohužel nás tam čekalo nemilé překvapení v podobě různých předsudků a agrese a vznikla šarvátka. Po pár měsících se dozvuky z šarvátky dolaďovaly před soudem. Tam jsme si podali ruce, na vzájem se omluvili a bylo po všem, bez následků s pocitem, že to všechno bylo úplně zbytečné. Bylo to těsně po akci Vítkov, kdy se partička magorů rozhodla ukazovat sílu bíle rasy a pochopitelně to všude vyvolávalo různé diskuze, agresi, podráždění a především, vzájemný strach.  

Diskuze pak nejčastěji o tom, jak cikáni nechtějí makat a jak nás obírají o naše peníze a jak jsou nepřizpůsobiví. Tato věta již funguje, jako mantra.

Reklama

Je sice pravda, že nechtějí pracovat, ovšem absolutně vytržená z kontextu světového a především ekonomického dění. Nechtějí pracovat pod nátlakem a z donucení, čemuž velmi dobře rozumím a chápu to. A na stranu nás přizpůsobivých dodal jen toto. Rómové nás naopak vnímají jako hlupáky, kterým mantra přizpůsobení se, už nevadí vůbec a vše děláme tak, jak nám řekne televize. Nenapadlo Vás toto někdy ? Všichni moc dobře víme, že našim úhlavním nepřítelem je partička bankéřů a vládců,  né Rómové. Rómové se jen velmi dobře naučili chodit v tom, v čem my všichni velmi silně pokulháváme. Oblbnout systém stejně tak, jako se snaží oblbovat on nás.

Všichni bychom se měli od nich učit a především však o jejich soudržnosti mezi sebou. Jsou to profíci a moc dobře vědí, co je potřeba pro přežití. Nikam se nehrnou, nic nedrancují, jen jsou trnem v oku systému a ti proti nim přirozeně brojí. Proto jsme dnes svědky, jak policie pod taktovkou našich „vládců“ podporuje pochod strany, která absolutně nemá ponětí (především řadoví členové) za co vlastně pochodují. Když jim někdo názorně vysvětlí, co je společným jmenovatelem našeho vzteku, měli bychom na naší straně celkem odhodlané a schopné mladíky. Bohužel se děje to, že naše společnost se nesmyslně rozděliluje na dva tábory, kdy jedni podporují blokádu proti těmto neinformovaným mladíkům a na druhé straně ty, kteří jejich pochod podporují.

Co to je ? Všichni do jednoho jsme na jedné lodi, ale furt a furt rýpeme sami do sebe, až nakonec se ještě zhádáme s přáteli v hospodě na toto téma, ostatně tak, jak se mi to i nedávno stalo.

Už mám toho polarizování a rozdělování společnosti pokrk. Když moje dcerka vysloví otázku, proč jsou jední bílí a jedni tmaví, tak ji to v klidu a srozumitelně vysvětlím a je klid. Už se dál neptá a vzala jako fakt to, že někde slunce pálí více a někde méně a že když tam nebo jinde žije člověk déle, tělo se tomu bude přizpůsobovat.  Toť vše.