Reklama
 
Blog | Petr Suchánek

Divný pocit a nervozita sílí.

Něco se děje, něco visí ve vzduchu. Poslední dobou u mne sílí divný pocit a nervozita. Už jsem se setkal s mnoha známými, kteří mě potvrdili obdobný problém. Když jsme spolu hovořili odkud asi může pramenit, došlo nám, že podvědomě cítíme změnu ve společnosti, neboli lépe řečeno, nenechávají nás klidnými události, které se doma i ve světě dějí.

Nepříjemný pocit jsem začal reálně vnímat s příchodem krize a od té doby divný pocit stále sílí. Nenechá mě na pokoji stálá myšlenka, že by se mohla opakovat historie z 30.let minulého století, kdy se vše vystupňovalo ve II.světovou válku.

Díky dokumentárnímu filmu, který nedávno běžel v televizi o docházející ropě jako hlavního zdroje energie a že jeho zásoby nemohou reálně vydržet ani do roku 2030, především díky nároku na rostoucí ekonomiku, která se nijak nesnaží spotřebu zefektivnit či nahradit, ale naopak pro růst potřebuje a vyžaduje stálé vyšší spotřebu. Další trend rostoucí populace a mizení použitelné orné půdy. Mám skutečný a podložený strach nejen o rodinu, děti a sebe, ale opravdu o celou naší planetu a všechno na ni živé, kterou toto nezřízené plundrování díky socioekonomickému systému a jeho sluhou peníze, může všechno zničit.

Rozumím mnoha oblastem vědy (kvalitativně asi na středoškolské úrovni), fyziky, matematiky, biologie, chemie, historie, astrofyziky, kvantové fyziky, kybernetiky, informačních technologií, programování, genetiky, historii, průmyslové výrobě, obchodu, duchovnímu světu, náboženství, filosofii, ale i dnes novým oborům, jako je nanotechnologie, biochemie, genetické inženýrství, geoinženýrství, ekonomie a socioekonomie a stále vznikají další větve ve vědě o kterých ještě nic nevím. To vše jsem do určité míry studoval, ale především jsem si vzal vždy jen podstatu těchto odvětví, jejich směr a cíle. Také politické uskupení a jejich cíle a názory, jako Fašismus, Kapitalismus, Demokracie, Konzervatismus, Liberálismus, Komunismus, Monarchie a spousty dalších, neužitečných a nebezpečných myšlenek, které jen lidi udržují v nějaký bipolárních světech, kde dobré a zlé se rozděluje na pravičáka a levičáka, nebo komunistu a demokrata, nebo zbohatlíka a chudáka atd., ale u žádných z těchto myšlenek, jsem neslyšel ani neviděl plán na udržení skutečných hodnot, kterými jsou naše společné zdroje a vztahy. O toto se vždy snažila věda, ale ta je dnes účelově velmi znevažována a opovrhována, díky některým jedincům, kteří se nechali prodat. Slyšíme pak o skutečně zjímavých a potřebných objevech, jako jeden nedávno cituji: „Vědci objevili, jak vznikají žmolky v pupíku.“ Jaký pohled na vědce získáme, když budeme denně číst podobné nesmysly ?

Reklama

Lidé májí jiné názory, jinak svět vnímají, mají jiné myšlenky a jiné schopnosti. Společné máme prostředí a naši společnost, která utváří a odráží jací skutečně jsme. Věda už přišla na to, že geny nemohou za to, jak se chováme, ale že naše prostředí a sociální vazby utváří naše myšlení i to jak reagujeme, jak se chováme. My jako společnost můžeme za to, jak se chováme a jsem odpovědni za nebezpečné chování lidí . Velký omyl byl, když někdo přišel s tvrzením, že vrahy (násilníky, závisláky, atd.) definuje jejich genetický kód, což se velmi rychle vyvrátilo a dnes víme, že vrahy tvoří špatné sociální vazby ve společnosti kombinovaná se špatnou výchovou rodičů. Ovšem vina není zcela jen na společnosti a na rodičích, ale na našem systému, který neumožňuje plnohodnotné sociální vazby a rodičovskou výchovu. Jde o to, že díky spěchu, stresu a mnoho dalším problémům souvisejících s každodenním fungováním v systému nelítostného honu a boje o peníze, mnohdy již rodič není schopen emočně působit na své děti. Pouze je přítomen fyzicky, ale dítě pozná že né duševně. To se pak samozřejmě projeví na jejich vnímání světa a dost snadno tak dospějí ve frustrované dospělé jedince, kteří si připadají společností zavrženi a věčně sami.     

Nemůžeme odsuzovat a věznit násilníky, feťáky, alkoholiky. Dnes je mnohem více závislostí, než kdy v minulosti. Například závislost na práci (workoholismus), nakupování(konzum), cestování, kofein, cigarety, pc hry či on-line hry, hrací automaty(Las Vegas) a další. Dnešní společnost je velmi nemocná a variant závislostí je mnoho. Společensky nepřijatelné ovšem vnímáme přirozeně násilí, ale je to opravdu definitivní stav a nelze jej změnit ? Naše společnost, která již od ranného věku učí děti tahat se o hračky a učí je bojovat o přežití tím, že musí nejprve okrást druhého, určitě nebude vhodné prostředí pro převýchovu násilníků či vrahů.

Ale co jim ukázat jinou společnost, která moc dobře rozumí našim společným potřebám. Potřeba lásky, tolerance a empatie, kvalitních sociálních vazeb, kultury a dalších aktivit, které nám pomáhají rozvíjet zdravé sociální vazby a prostředí, do nějž pak můžete přivést násilníka či vraha, který v takovéto společnosti ztratí své útočné a obranné mechanismy vybudované v (dnešním) nepřátelském systému.

Tímto článkem Vás chci především poprosit a požádat, aby jste neodsuzovali lidi jací nyní jsou, ale aby každý z nás začal u sebe, myšlenkovou transformací sama sebe, která nám může pomoci něco změnit k lepšímu. Tato tranformace není jednoduchá, ale lze ji provést a lze naše myšlení transformovat, tak abychom přemýšleli, jako lidé hodní 21.století.

Osobně mi pomohl přemýšlet jinak dokumentární film, který níže přikládám s vírou, že může pomoci i Vám.

Nemohu tvrdit, že tyto znalosti ovládám nějak extra do hloubky, ale pro pochopení komplexního problému na naší planetě, mi to spolu se shlédnutím pár dokumentárních filmů bohatě stačilo, ale také díky tomu jsem čím dál nervóznější a mám velké obavy o naší budoucnost. Na druhou stranu a díky bohu nejsem sám, potkávám další, co se probouzejí a někdy mi to trochu i připomíná paralelu z filmu Matrix. Pozoruji to každý den, jak někoho potkám a je nějaký zadumaný, když se jej zeptám co se děje, tak odpoví, že jej všechno se… a pak když to rozvádíme, docházíme na společný jmenovatel „obavy z další světové války“.

Je to opravdu nevyhnutelné? Lze nalézt řešení jinde? Dost mě osobně uklidnil dokumentární film – Zeitgeist: Moving Forward a vřele jej doporučuji všem, kteří již pociťují známky nervozity ze světového dění.

Albert Einstein nám tady nechal pěkný zmatek. Všechno je relativní praví věda, kterou objevil. Ano z jeho pohledu je svět relativní, ale o jaký svět se to zajímal ? Nechci tvrdit, že jeho objevy nejsou přínosem, ale je také důležité zhodnotit, co bylo negativem. Na světě jsou bipolarity, tak jako den a noc, černá-bílá, nahoru-dolů, zleva-doprava, pravda-lež, muž-žena, kladný pól(náboj)-záporný pól(náboj), částice a antičástice, dobro-zlo, skutečnost a klam a na tyto bipolarity nesmíme zapomínat. Proč vytvářet nové ?

Dokumentární film :

http://dokumentarni.tv/spolecnost/duch-doby-3-posun-vpred-zeitgeist-moving-forward

 

PŘÍDAVEK PRO MÉ VĚRNÉ KRITIKY 🙂

Něco o kvantové fyzice…

Něco o duchovnu….

Jak myšlení tvoří svět….  (pamatujete, jak jsem psal článek, že sen a myšlenka může změnit celý svět ?)

Jak jsme již před dvaceti lety, mohli přestat používat ropu, plyn a uhlí…



http://www.biotronik-suchankova.cz/divny-pocit-nervozita-sili.htm