Reklama
 
Blog | Petr Suchánek

Jak nám chutná jídlo připravené s láskou.

Nedávno jsme s manželkou experimentovali s jídlem. Zkoušeli jsme, jaký rozdíl bude v chuti jídla, když jej budeme připravovat narychlo a pak pěkně pomalu, s láskou, pečlivostí a něhou.

Rozdíl byl šokující, stejné jídlo chutnalo úplně jinak. To samé si lze vyzkoušet i s vodou. Jednu sklenici napusťte vodou a nechte ji ležet. Druhou sklenici jsme vzali do rukou a chvíli jsme si představovali rozkvetlou zahradu, slunce, radost a štestí. Ejhle, tato voda chutnala úplně jinak, než ve sklenici, která jen stála.

Toto lze velice dobře poznat i na mase a zelenině. Velký rozdíl je v tom, jestli máte potraviny domácí, a nebo průmyslové.

Na rajčatech je tento efekt nejmarkantnější. Domácí rajčata ze skleníku jsou do sladka a máte i pocit uspokojení hladu. Bohužel, u těch kupovaných v supermarketu, máte spíše pocit bezchuti a hlad trvá.

Reklama

To stejné lze rozpoznat u všeho. Pečivo, buchty(koláče), klobásky, slivovice, maso, ovoce, no všude.

Nedávno jsem ochutnal klobásky z jehněčího masa. Jehňata se promenádovala na louce, v klídku s ostatními ovcemi a nikdo je nestresoval. Klobásky byly úžasné a na jazyku se rozplývaly. Jak je možné, že ty kupované nikdy nechutnají tak dobře?

Díky tomuto videu je mi úplně jasné,kde je problém. V přístupu k chovu. Už jako malý kluk jsem na zabíjačce nechápal, proč tak opatrně přistupují k praseti, než jej zabijí. Řezník mi vysvětloval: „No nesmíš ho stresovat, protože maso by pak nebylo dobré a mohlo by Ti být i špatně“.

Opět vzpomínám na dětství a na rady skutečných mistrů v oboru. Kam se všichni poděli ? Proč podporujeme nákupem v hypermarketech svou vlastní dehonestaci života ?

Tento šikovný řezník, který měl kdysi nabitý program a musel se objednávat dva měsíce dopředu, dneska chodí na úřad práce a musí škemrat o podporu v nezaměstnanosti. Nikde jej zaměstnat nechtějí, protože mu je přes 50 let má jen ZŠ a chodí na veřejně prospěšné práce, aby mu alespoň nějakou tu korunu dali.  V této obci už dávno nikdo nechová prasata, jen sem tam někdo výjimečně. Všichni totiž jsou ve fabrice, kde pracují téměř nonstop na 4 směny a nikdo už nemá chuť ani sílu něco chovat.  

 

Zvyšovat produkci a tím držet růst ekonomiky znamená i toto – centralizování chovu a produkce potravin. Neměli by kuřata i jiné potraviny dodávat především lokální výrobci a chovatelé ?