Reklama
 
Blog | Petr Suchánek

PENÍZE – dobrý sluha – špatný pán

Peníze jsou nástrojem velmi zastaralým, kterým hodnotíme, co je pro společnost užitečné a potřebné a co naopak nestojí za nic.

 

Myslíte si, že ještě stále plní svou funkci dobře a nezastupitelně?

Dnes a denně, se setkávám s věcmi, kterým bych osobně nepřiřadil žádnou hodnotu. Asi to znáte, spousty cetek, zbytečných neužitečných přístrojů, dekoračních prvků, které si lze vyrobit ručně, kosmetika, chemie, různé diskutabilní služby – nejvíce pojištění a finanční poradenství, půjčky, vymítači dluhů a mnoho dalších věcí, které vůbec nepotřebujeme, ale jsou nám na očích, a reklamou jsou nám nasouvány do podvědomí, abychom dříve či později, chuť koupit dostali.

Reklama

Například finanční služby vznikly, protože lze mít zisk i z finanční spekulace a především díky faktu, že peníze vůbec existují. No a dnes peníze již umí i práci tvořit, úžasné, ne? J

 

Bezhotovostní platby měly být dalším stupněm ve vývoji peněz, ale nějak se nám to trochu přibrzdilo, proč?

Co kdyby lidi právě díky bezhotovostním platbám zjistili, že se jedná jen o imaginární přesuny nějakých čísel, někde na periferii našeho zájmu a vnímání a rozhodli by se peníze nepotřebovat ?

To by bylo zajímavé, a možná i klíčem k odstranění zbytečných věcí, plýtvání apod. Lidé by konečně drželi v rukou skutečné přiřazování hodnot skutečným, důležitým a potřebným věcem. Nepřiřazovali by hodnotu penězi, ale svým časem, duchem, emocemi, radostí atd.

 

Kdo tvoří hodnotu věcem a službám dnes ?

Ekonomové, finančníci, banky a hoši z wallstreetu. Ptám se, jak může těchto pár vybranců vědět, co a jakou má pro lidi skutečnou hodnotu ? Obvzláště pak, když všichni víme, že jim především jde o zisk a mohou tak uměle vyvolávat hodnoty věcem, které by ji vůbec získat neměly.

Dneska jsme svědky dění, nad kterým zůstává rozum stát. Jak je možné, že různí manažeři, pojišťováci, finanční spekulanti a podobní, jsou hodnoceni nejlépe v celém žebříčku trhu práce ?

Potřebné služby, jako učitelé, hasiči, policie, lékařství, věda a nejmarkantnější oblast, pomoc bližnímu v nouzi, v chudobě, postiženým a jiných, jsou někde na okraji žebříčku přiřazených peněžních hodnot. Nezřídka lidé v této oblasti pracují zadarmo, nebo dostávají jen minimum a nebo jsou odkázáni na dary neziskových organizací.

Jsem si jistý, že lidé přiřazují těmto aktivitám a věcem pro tuto práci, zcela jiné hodnoty, právě na prvních stupních žebříčku.

 

Jaké je řešení ?

Musí být zásadní a komplexní a bude nějakou dobu trvat, než se transformujeme do společnosti, která peníze potřebovat nebude. Jako první krok je třeba uvědomit si a přiřazovat hodnoty věcem a službám, které mají skutečnou hodnotu pro lidstvo.  

Zbavit se touhy chtít vlastnit a pochopit, že vlastnit je pouze živná půda pro tvorbu peněz a že obklopení se věcmi a penězi, nám štěstí nepřinese.

 

 

Dokumentární film:

Jako silnou podporu tohoto tématu přikládám odkaz na dokumentární film, který se tímto problémem zabývá podrobně a podporuje tuto myšlenku i z vědeckého hlediska. Ke konci filmu je řešení, které jsem zde, jen velmi stručně a obecně, popsal. Jako ochutnávku z filmu si ještě přečtěte článek Sociální patologie – článek je okopírován z textu filmu, který byl z rubriky všechny blogy redakcí respektu vymazán.

http://suchanek.blog.respekt.ihned.cz/c1-49911280-socialni-patologie

 

Duch doby 3: Posun vpřed / Zeitgeist: Moving Forward

http://dokumentarni.tv/spolecnost/duch-doby-3-posun-vpred-zeitgeist-moving-forward

nebo i

http://www.biotronik-suchankova.cz/penize-dobry-sluha-spatny-pan.htm